Fenomeen van Raynaud

Koude handenHet Fenomeen van Raynaud is een doorbloedingsstoornis die wordt getriggerd door koudeprikkels en stress of emotie. Andere redenen waardoor het kan ontstaan zijn chronische trillingen, zoals bijvoorbeeld die van een pneumatische hamer.

De symptomen treden meestal in de vingers op. De bloedtoevoer vermindert en de vingers kleuren bleek, rood of blauw. Ook kunnen de handen en vingers gaan jeuken. Het fenomeen van Raynaud is een onaangename, maar over het algemeen ongevaarlijke aandoening.

Een behandeling van dit fenomeen is momenteel nog niet mogelijk, omdat het nog niet duidelijk is waardoor het ontstaat. De Britse Raynaud Association heeft echter onderzoek gedaan naar het effect van Skafit zilverhandschoenen en Skafit zilversokken. Dit heeft aangetoond dat het zilververband de doorbloeding (in de haarvaatjes) aanzienlijk verbetert. Mensen hebben hierdoor minder last van de symptomen van Raynaud en dit bevordert de kwaliteit van leven behoorlijk. En dat zonder dure oplossingen zoals handschoenen met verwarming op batterijen etc. 

Werking van verbandhandschoenen met zilvergaren bij Raynaud

Het zilver in het textiel pakt het probleem op twee manieren aan:

  1. Via het terugdringen van het vervliegen van warmte. Zilver reflecteert de lichaamseigen warmte en bevordert een constante lichaamseigen temperatuur in de handschoenen. U kent dit effect wellicht van de overlevingsfolie in de verbanddoos, waarmee slachtoffers van een ongeval warm worden gehouden.
  2. Door activering van de bloedsomloop waardoor het koudegevoel wordt verminderd. Het zilvergaren stimuleert namelijk de haarvaatjes in de huid waardoor deze ‘open’ gaan staan. Hierdoor kan bloed beter doorstromen waardoor de handen en vingers weer warm worden.

De bloedcirculatie wordt door de medicinale zilvergarens gestimuleerd. Het zuivere zilver in de handschoenen of kousen neemt de door de zenuwen uitgezonden prikkels (= elektrische lading) op en voert ze af. Men krijgt direct een aangenaam, fris gevoel in de handen en/of benen.

 

Zilververband sokken tegen koude voeten

Veel mensen met Raynaud hebben ook vaak last van koude voeten. Hoewel de term wintervoeten en wintertenen regelmatig gebruikt wordt, is dit toch anders dan de klachten bij iemand met Raynaud. De oplossing hoeft overigens niet anders te zijn, want beiden zijn een probleem in de doorbloeding in de huid.

Om warme voeten te krijgen proberen veel mensen hele dikke sokken. Hoewel dikke sokken een goede bescherming zijn tegen de kou van buiten, zorgen deze niet direct voor het verwarmen van koude voeten. Zeker als de oorzaak in een verminderde bloedcirculatie ligt. Dikke wollen sokken bijvoorbeeld, verbeteren de bloedcirculatie niet. Het is dan ook niet vreemd dat koude voeten daar niet warmer van worden. Sokken (zelfs dunne) kunnen de bloedcirculatie verbeteren en daardoor de voeten warm krijgen.

 

Zilversokken in bed

Wat we hierboven beschreven hebben is dan ook de reden dat dikke sokken in bed niet altijd goed werken. De deken wordt namelijk al als isolatie tegen de kou gebruikt, dus een dikke sok is maar een beperkte verbetering. De beperkte bloedcirculatie in de huid (microcirculatie) wordt er niet door verbeterd en dat is ook de reden waarom voeten lang koud kunnen blijven. Daarom kunnen zilversokken (zelfs dunne varianten) veel effectiever zijn dan dikke (wollen) sokken. Want die stimuleren de microcirculatie wel.

Dankzij het elektrische geleidingsvermogen stroomt zwakstroom door het zilver, die op zijn beurt weer een zwak magnetisch veld veroorzaakt. Zwakstroom en het magnetische effect activeren de haarvaatjes in de huid en verbetert de bloedsomloop.

 


Bestellen kan via : www.skafit.nl

Vergoeding van zilververbandmiddelen via uw verzekering

Wanneer de indicatie Raynaud is vastgesteld door uw behandelend arts, dan kunnen de zilververbandmiddelen worden vergoed door de verzekering. De behandelend arts (huisarts of specialist in bijvoorbeeld het ziekenhuis) kan met ons recept/bestelformulier een set verbandmiddelen voorschrijven. Meer informatie hierover, inclusief receptformulier, staat op www.skafit.nl/vergoedingen. De verbandmiddelen worden vergoed uit het basis pakket. U dient er wel rekening mee te houden dat indien u uw eigen risico nog niet opgebruikt heeft, de verbandmiddelen binnen het eigen risico (deels) betaald moeten worden. Twee verzekeraars (Menzis/Anderzorg) vergoeden op dit moment niet. U kunt met ons contact opnemen om evt. zelf uw verbandmiddelen aan te schaffen.

Heeft u vragen over het voorschrijven en vergoeden van de handschoenen, sokken of onderkleding, dan helpen we u uiteraard graag. We zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 – 17.00 uur op +31 (0) 33 – 2022 644 of via [email protected].

Zilver bij

Contact