Hoe kom je van koude handen af?

Koude handen hebben is een veel voorkomend verschijnsel, vooral bij meisjes en vrouwen. Dit komt uiteraard meer voor in de herfst en wintermaanden, dan bij warm weer in bijvoorbeeld de zomermaanden. Er zijn echter mensen die altijd koude handen hebben, ook als het buiten helemaal niet zo koud is. Bij die mensen voelen de handen en vaak ook de voeten, altijd koud aan. Veel mensen krijgen dan witte of zelfs blauw/paarse vingers. Maar waarom is dat zo?

 

Oorzaak van koude handen

Koude handen RaynaudHet is niet bekend waardoor dit nu precies komt; vaak is het familiair. Mogelijk reageren de spiertjes die de bloedvaten verwijden en vernauwen heel erg sterk op de temperatuur van de omgeving. Bij oudere mensen die op latere leeftijd last krijgen van dit probleem kan dit probleem te wijten zijn aan medicijngebruik en/of een verslechterde bloedsomloop. Ook kan er sprake zijn van het fenomeen van Raynaud.

 

Verkleuring van de handen

Kou doet de spiertjes van de bloedvaten samentrekken. Deze gaan als het ware dicht. Als gevolg daarvan wordt de huid wit. Na enige tijd verslappen deze spiertjes. De bloedvaten gaan dan wijd open staan en de huid verkleurt blauw. Men zegt wel “blauw van de kou zien”. Wanneer de vingers (of tenen) weer in een warme omgeving komen, dan trekken de spiertjes zich weer samen. Het bloed gaat beter stromen en er ontstaat een (onaangenaam) tintelend gevoel. De huid wordt ook weer rood. Wintervingers (en wintertenen) zijn te vermijden door vingers en tenen goed warm te houden en de doorbloeding te bevorderen.

 

Behandeling van koude handen

Een behandeling van koude handen zodat de aandoening zal verdwijnen is helaas niet vaak mogelijk. Het zit opgesloten in het dna en de aandoening die ervoor verantwoordelijk is kan niet (altijd) genezen. Het is daarom vaak alleen maar mogelijk om de gevolgen te verminderen.

Met dat doel zijn de zilverhandschoenen van Best4Hand ontwikkeld. Lees hier alles over hoe deze handschoenen effectief werken bij (extreme) kou aan uw handen.

Met de Skafit zilver handschoenen heeft u geen last meer van koude handen!

Contact

Holleweg 16 J, 3925 LW Scherpenzeel

Share This