Koude Handen, hoe komt dat?

Koude handen is een veel voorkomend verschijnsel, vooral bij meisjes en vrouwen. Dit doet zich in mindere mate voor bij warm weer. De handen, en vaak ook de voeten, voelen koud aan en geven vaak blauwe of witte kleur te zien. Opvallend is dat dit ongemak vooral bij slanke of magere mensen voorkomt.

 

Oorzaak van koude handen

RaynaudHet is niet bekend waardoor dit nu precies komt; vaak is het familiair. Mogelijk reageren de spiertjes die de bloedvaten verwijden en vernauwen heel erg sterk op de temperatuur van de omgeving. Bij oudere mensen die op latere leeftijd last krijgen van dit probleem kan dit probleem te wijten zijn aan medicijngebruik en/of een verslechterde bloedsomloop. Ook kan er sprake zijn van het fenomeenĀ van Raynaud.

 

Verkleuring van de handen

Kou doet de spiertjes van de bloedvaten samentrekken. Deze gaan alsĀ het ware dicht. Als gevolg daarvan wordt de huid wit. Na enige tijd verslappen deze spiertjes. De bloedvaten gaan dan wijd open staan en de huid verkleurt blauw. Men zegt wel “blauw van de kou zien”. Wanneer de vingers (of tenen) weer in een warme omgeving komen, dan trekken de spiertjes zich weer samen. Het bloed gaat beter stromen en er ontstaat een (onaangenaam) tintelend gevoel. De huid wordt ook weer rood. Wintervingers (en wintertenen) zijn te vermijden door vingers en tenen goed warm te houden en de doorbloeding te bevorderen.

 

Behandeling van koude handen

Een behandeling van koude handen zodat de aandoening zal verdwijnen is helaas niet vaak mogelijk. Het zit opgesloten in het dna en de aandoening die ervoor verantwoordelijk is kan niet (altijd) genezen. Het is daarom vaak alleen maar mogelijk om de gevolgen te verminderen.

Met dat doel zijn de zilverhandschoenen van Best4Hand ontwikkeld. Lees hier alles over hoe deze handschoenen effectief werken bij (extreme) kou aan uw handen.

Zilver bij

Zilverhandschoenen zijn de oplossing tegen koude handen !

Contact

Holleweg 16, 3925 LW Scherpenzeel

Share This