Koude voeten en tenen, hoe komt dat?

Koude voeten
Veel mensen hebben last van koude voeten en tenen. Dit komt zowel bij oudere als bij jonge mensen voor. Opvallend is dat men vaak met koude voeten naar bed gaat en ’s morgens met warme voeten wakker wordt. Hoewel er ook wel wordt gesproken over ‘wintervoeten’ is het zeker niet zo dat er alleen in de wintermaanden geklaagd wordt over koude voeten. Zelfs zomers, met hoge nachttemperaturen, komt het voor dat mensen ‘s nachts sokken dragen in verband met koude voeten!

 

Wintervoeten

WintervoetenWintervoeten is niet helemaal hetzelfde als het hebben van koude voeten. Bij echte wintervoeten is er sprake van, vaak pijnlijke, rode bultjes aan de voeten. Deze ontstaan doordat de bloedvaten zich slecht aanpassen aan de temperatuurschommelingen die optreden door het verschil tussen binnen- en buitentemperaturen. Ook is er veelal sprake van jeuk. In het voorjaar verbetert het zich weer, echter het vervelende is dat in het najaar de klachten zich weer herhalen!

 

Oorzaak

De oorzaak van koude voeten is niet gemakkelijk te duiden. Het heeft echter zeker te maken met een verslechterde bloedcirculatie. Ook factoren zoals bepaalde hormonen spelen een rol. Daarom hebben vrouwen over het algemeen hier vaker last van dan mannen. Mensen die last hebben van zweetvoeten zullen ook eerder koudere voeten krijgen. Een verminderde functie van het hart en een verslechterde conditie van de bloedvaten kunnen de oorzaak zijn, maar ook het dragen van knellende, nauwe schoenen en te lang (in eenzelfde houding) zitten of staan. Het dragen van op maat gemaakte steunzolen leidt ook vaak tot koude voeten doordat de voet te weinig kan bewegen.  Voorts zijn ziekten (b.v. diabetes, reuma en het syndroom van Raynaud) vaak de oorzaak van koude voeten. Roken is eveneens een bekende veroorzaker van het probleem!

 

Sport

Koude voeten en tenen zijn ook een veelvoorkomend en vaak hinderlijk verschijnsel bij veel (winter-) sporten. Schaatsen, wielrennen en ruitersport zijn hiervan goede voorbeelden. De oorzaak is, in tegenstelling tot het voorgaande, lange blootstelling aan koude. Ook hier geldt dat knellend schoeisel en roken factoren zijn die vermeden dienen te worden.

 

Sokken met zilvergaren helpen

Sokken met zilvergaren kunnen erg goed helpen uw voeten weer warm te krijgen. Op de pagina Zilversokken vindt u precies welke sokken er zijn.

Zilver bij

Koude voeten verwarmen met Best4Feet zilversokken

Contact

Holleweg 16, 3925 LW Scherpenzeel

Share This