Koude voeten en tenen, hoe komt dat?

Koude voeten opwarmenVeel mensen hebben last van koude voeten en tenen. Dit komt zowel bij oudere als bij jonge mensen voor. Opvallend is dat men vaak met koude voeten naar bed gaat en ’s morgens met warme voeten wakker wordt. Hoewel er ook wel wordt gesproken over ‘wintervoeten’ of ‘wintertenen’ is het zeker niet zo dat er alleen in de wintermaanden geklaagd wordt over koude voeten. Zelfs zomers, met hogere nachttemperaturen, komt het voor dat mensen ‘s nachts sokken dragen om de voeten warm te houden.

 

 

Wintervoeten of wintertenen

WintervoetenWintervoeten of wintertenen is niet helemaal hetzelfde als het hebben van koude voeten. Bij echte wintervoeten is er sprake van, vaak pijnlijke, rode bultjes aan de voeten. Deze ontstaan doordat de bloedvaten zich slecht aanpassen aan de temperatuurschommelingen die optreden door het verschil tussen binnen- en buitentemperaturen. Ook is er veelal sprake van jeuk. In het voorjaar verbetert het zich weer, echter het vervelende is dat in het najaar de klachten zich weer herhalen!

 

Oorzaak koude voeten

De oorzaak van koude voeten is niet altijd even duidelijk aan te wijzen. Het heeft echter zeker te maken met een verslechterde bloed/ microcirculatie. Ook factoren zoals bepaalde hormonen kunnen een rol spelen. Daarom hebben vrouwen er over het algemeen vaker last van dan mannen. Mensen die last hebben van zweetvoeten zullen ook eerder koudere voeten krijgen. Een verminderde functie van het hart en een verslechterde conditie van de bloedvaten kunnen de oorzaak zijn. Dit geldt ook voor het dragen van knellende schoenen en te lang (in eenzelfde houding) zitten of staan. Het dragen van op maat gemaakte steunzolen leidt ook vaak tot koude voeten doordat de voet te weinig kan bewegen. Voorts zijn ziekten (b.v. diabetes, reuma en het syndroom van Raynaud) ook vaak de oorzaak. Roken is eveneens een bekende veroorzaker van het probleem!

 

Sport

Koude voeten en tenen zijn ook een veelvoorkomend en vaak hinderlijk verschijnsel bij veel (winter-) sporten. Schaatsen, wielrennen en ruitersport zijn hiervan goede voorbeelden. De oorzaak is, in tegenstelling tot het voorgaande, lange blootstelling aan koude. Ook hier geldt dat knellend schoeisel en roken factoren zijn die vermeden dienen te worden.

 

Sokken met zilvergaren helpen

Sokken met zilvergaren kunnen erg goed helpen uw voeten weer warm te krijgen. Op de pagina Zilversokken vindt u precies welke sokken er zijn.

Zilver bij

Wilt u warme voeten? Dan bent u bij Skafit aan het juiste adres!

Contact

Holleweg 16 J, 3925 LW Scherpenzeel

Share This