Koude voeten en tenen, hoe komt dat?

Koude voeten opwarmenVeel mensen hebben last van koude voeten en tenen. Dit komt zowel bij oudere als bij jonge mensen voor. Opvallend is dat men vaak met koude voeten naar bed gaat en ’s morgens met warme voeten wakker wordt. Hoewel er ook wel wordt gesproken over ‘wintervoeten’ of ‘wintertenen’ is het zeker niet zo dat er alleen in de wintermaanden geklaagd wordt over koude voeten. Zelfs zomers, met hogere nachttemperaturen, komt het voor dat mensen ‘s nachts sokken dragen om de voeten warm te houden.

 

 

Wintervoeten of wintertenen

WintervoetenWintervoeten of wintertenen is niet helemaal hetzelfde als het hebben van koude voeten. Bij echte wintervoeten is er sprake van, vaak pijnlijke, rode bultjes aan de voeten. Deze ontstaan doordat de bloedvaten zich slecht aanpassen aan de temperatuurschommelingen die optreden door het verschil tussen binnen- en buitentemperaturen. Ook is er veelal sprake van jeuk. In het voorjaar verbetert het zich weer, echter het vervelende is dat in het najaar de klachten zich weer herhalen!

 

Oorzaak koude voeten

De oorzaak van koude voeten is niet altijd even duidelijk aan te wijzen. Het heeft echter zeker te maken met een verslechterde bloed/ microcirculatie. Ook factoren zoals bepaalde hormonen kunnen een rol spelen. Daarom hebben vrouwen er over het algemeen vaker last van dan mannen. Mensen die last hebben van zweetvoeten zullen ook eerder koudere voeten krijgen. Een verminderde functie van het hart en een verslechterde conditie van de bloedvaten kunnen de oorzaak zijn. Dit geldt ook voor het dragen van knellende schoenen en te lang (in eenzelfde houding) zitten of staan. Het dragen van op maat gemaakte steunzolen leidt ook vaak tot koude voeten doordat de voet te weinig kan bewegen. Voorts zijn ziekten (b.v. diabetes, reuma en het syndroom van Raynaud) ook vaak de oorzaak. Roken is eveneens een bekende veroorzaker van het probleem!

 

Sport

Koude voeten en tenen zijn ook een veelvoorkomend en vaak hinderlijk verschijnsel bij veel (winter-) sporten. Schaatsen, wielrennen en ruitersport zijn hiervan goede voorbeelden. De oorzaak is, in tegenstelling tot het voorgaande, lange blootstelling aan koude. Ook hier geldt dat knellend schoeisel en roken factoren zijn die vermeden dienen te worden.

 

Sokken met zilvergaren helpen

Sokken met zilvergaren kunnen erg goed helpen uw voeten weer warm te krijgen. Op de pagina Zilversokken vindt u precies welke sokken er zijn.

 

Oorzaken koude voeten

Er zijn heel veel mensen (en vooral veel vrouwen) die last hebben van koude voeten. Dat veel vrouwen hier last van hebben heeft vooral te maken met de lichaamsbouw en de andere samenstelling van bijvoorbeeld lichaamsvetten ten opzichte van mannen. Ook de grootte van het hart dat het pompvermogen bepaalt, speelt een rol in de verschillen tussen mannen en vrouwen waardoor vrouwen vaker last hebben van koude voeten (en handen). Maar buiten deze basis verschillen zijn er nog veel meer oorzaken die een rol kunnen spelen. En dan gaat het natuurlijk niet meer over de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Microcirculatie

De doorbloeding in de haarvaatjes (kleinste bloedvaten in de huid) is meestal de plek waar problemen met kou tot uiting komen. Goede doorbloeding zorgt namelijk voor verwarming van de lichaamsdelen waar het bloed doorstroomt. Dat geldt dus ook voor de voeten. Vooral tenen (extremiteit) zijn normaal al wat lastiger bereikbaar voor de doorbloeding en is dus een van de eerste plekken waar kou vat op kan krijgen. Handen, neus en oren zijn bijvoorbeeld andere extremiteiten waar doorbloeding lastig kan zijn.

Beperkende factoren voor doorbloeding zoals ziekte

Er zijn veel zaken die ervoor kunnen zorgen dat de microcirculatie nog minder wordt dan soms al standaard het geval is. Een ziekte kan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat haarvaatjes beschadigd zijn. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld reumatische aandoeningen zoals Sclerodermie en SLE. Ook door behandelingen (chemotherapie) of medicijnen kunnen de doorbloeding verminderen. Meestal staat dit ook in bijsluiters vermeld of wordt dit door de behandelend arts aangegeven. Veel mensen met deze aandoeningen krijgen ook last van het Fenomeen van Raynaud (witte tenen en vingers die zelfs rood en paars kunnen verkleuren).

Hormonen

De hormoonhuishouding kan ook een oorzaak zijn van kou klachten. Wanneer de hormoonbalans goed is, dan voelen we ons energiek en goed, maar een disbalans kan veel klachten, waaronder koude handen en voeten, opleveren. Zaken als stress, voedingspatroon en leefgewoonten kunnen hieraan te grondslag liggen.

Zweetvoeten

Koude voeten kunnen ook voorkomen wanneer de de bloedcirculatie prima is. Maar bijvoorbeeld door zweetvoeten kunnen de voeten klam worden. Als de kou van buiten het vocht laat afkoelen en de sokken minder laten ventileren, dan kunnen de voeten daar behoorlijk last van krijgen.

Knellende schoenen

Een te krappe schoen kan ook een reden zijn waardoor de doorbloeding in de voet niet goed is. Als de schoen te klein is, dan knelt de voet af en stroomt bloed ook niet voldoende door de voet en tenen. Hoewel we de neiging hebben om kleinere schoenen charmanter en mooier te vinden, is te kleine schoenen een oorzaak van veel voetproblemen. Zere tenen, hamertenen, hallux valgus en problemen met nagels kunnen allemaal het gevolg zijn van te kleine schoenen.

Op maat gemaakte steunzolen

Steunzolen die op maat gemaakt zijn hebben meestal een verhoging die ondersteuning biedt aan de voetboog. Het kan echter voorkomen dat die verhoging de voet verder omhoog duwt en dat hierdoor minder ruimte in de schoen is. Dit heeft dan tot gevolg dat de schoen eigenlijk te klein wordt en dus gaat knellen (zie hierboven). In veel gevallen is de bestaande inlegzool uit de schoen te halen, waardoor er wel voldoende ruimte is, maar het is een aandachtspunt wanneer je zooltjes hebt van de podoloog of bij standaard zooltjes uit de winkel.

Zittend werk

Onvoldoende bewegen spreekt uiteraard ook voor zich. Wanneer we bewegen verbetert de doorbloeding en dus wordt het lichaam warmer. Dit betekent dus ook dat als we niet bewegen, bijvoorbeeld als we een zittend beroep hebben, dat de doorbloeding dus niet beter wordt. Achter het bureau kunnen dan de voeten en tenen snel koud worden. Soms heb je het niet eens in de gaten, tot je opstaat en voelt dat alles wat stijf en koud is geworden.

Roken

Niet alleen dodelijk, maar ook nog eens slecht voor de doorbloeding. Het is geen geheim meer dat de haarvaatjes sneller vernauwen bij mensen die roken en dus is het dus ook niet goed voor de doorbloeding. Eigenlijk hoeven we over dit onderwerp niet verder uit te wijden: gewoon lekker stoppen met roken !

Wilt u warme voeten? Dan bent u bij Skafit aan het juiste adres!

Contact

Share This