Raynaud hetzelfde als winterhanden of wintertenen?

Veel mensen hebben last van koude handen en voeten, waarbij de vingers en tenen anders van kleur kunnen worden. Soms bleek of wit, soms rood, blauw of paars. Daarbij horen we vaak de termen winterhanden, wintertenen of Raynaud. Maar is dit allemaal hetzelfde of zit hier nog verschil in? In dit blog leggen we uit wat de overeenkomsten en verschillen zijn.

 

Wintertenen of Raynaud alleen in de winter?

De term wintertenen suggereert dat dit probleem alleen in de winter voorkomt. Helaas kan dit ook voorkomen buiten dit seizoen om, al is het logisch dat kou een groter probleem is in de winter dan in de lente. Het probleem zit echter vooral in de bloedcirculatie en dat begint en stopt natuurlijk niet in de winter. Daarom kunnen mensen ook last hebben van winterhanden op een frisse lente of zelfs zomerdag. Het gebrek aan bloedcirculatie maakt dat de extremiteiten (delen van het lichaam die uitsteken) sneller koud aanvoelen. Zeker ten opzichte van delen van het lichaam waar doorbloeding makkelijker gaat.

 

Bloedcirculatie problemen, maar net iets anders

De grote overeenkomst tussen Raynaud en winterhanden en tenen is dat de haarvaten afwijkend functioneren. Bij Raynaud is er sprake van vernauwing van deze vaatjes. Dit wordt vaak getriggerd door (vlagen van) kou, maar kan ook het gevolg zijn van emotie en stress. Bij Raynaud is een aandoening vaak de oorzaak, zoals bijvoorbeeld Sclerodermie, Sjögren of Lupus. Ook chemotherapie of een hartoperatie zou een oorzaak kunnen zijn. Bij Raynaud kan pijn en gevoelloosheid optreden.

Winterhanden en wintertenen (ook wel perniones genoemd) zijn ook het gevolg van problemen in de haarvaatjes. Alleen is dit meer een gevolg van een verstoord samentrekken en verwijden van de haarvaatjes. Ook (vochtige) kou speelt hierin een rol en de tenen en handen worden vlekkerig rood. de klachten spelen vooral wanneer men een langere tijd blootgesteld wordt aan kou. Pijn, jeuk en een brandend gevoel zijn kenmerkende klachten. Het niet goed functioneren van de vaten bij temperatuurwisselingen kan er op termijn voor zorgen dat er wondjes ontstaan.

 

Behandelingen wel vergelijkbaar

Wat eigenlijk altijd geldt bij het beschermen tegen kou is dat men bij in laagjes kleedt. Dit zorgt voor een goede isolatie en daardoor is men minder vatbaar voor kou. Dit is over het algemeen makkelijker en meer noodzakelijk wanneer men naar buiten gaat. Binnen kunnen koude aanvallen echter ook voorkomen. Denk hierbij vooral aan momenten dat de deur even open staat of wanneer u iets uit de vriezer moet halen.

Medicatie wordt over het algemeen niet als effectief beschouwd tegen deze klachten. Ze werken vaak maar heel beperkt en bovendien zijn er vaak bijwerkingen.

Bij Raynaud worden de zilver handschoenen en zilversokken steeds meer voorgeschreven door artsen. Voor deze indicatie worden deze hulpmiddelen zelfs vergoed uit de basis verzekering. In het geval van wintertenen en winterhanden is dit nog minder het geval, maar verondersteld wordt dat deze ook zeker effectief zullen zijn.

Heeft u vragen over uw situatie en of zilverhandschoenen en zilversokken voor u kunnen helpen? Neem gerust contact met ons op.