Koude handen en voeten: veel voorkomende oorzaken en behandeling

Het hebben van koude handen en voeten is een verschijnsel waar heel veel mensen hinder van ondervinden. De handen en voeten voelen koud aan. Ze kunnen ook een witte of paarse kleur vertonen en de nagels kleuren blauw. Hiernaast zijn tintelende en koude voeten een veelvoorkomende klacht. Deze verschijnselen komen over het algemeen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De klachten zijn niet dusdanig dat een bezoek aan de huisarts als eerste actiepunt wordt ondernomen. Doen de klachten zich voor terwijl de handen niet worden blootgesteld aan extreem koude omstandigheden? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een oplossing. Wij vertellen u graag meer over het behandelen van koude handen en voeten!

 

Oorzaak van koude handen en voeten

De oorzaak van koude voeten en handen is niet bij een ieder hetzelfde. Een verminderde doorbloeding is één van de mogelijke oorzaken. De spiertjes die de bloedvaten verwijden en vernauwen. Ook functioneren ze bij sommige mensen minder goed wanneer er sprake is van hevige temperatuurverschillen. Hiernaast hebben diabetes patiënten een verhoogde bloedsuikerspiegel, waardoor de slagaderen extra vernauwen.
Ook kunnen de volgende punten vaatproblemen veroorzaken:

  • Roken
  • Langdurig zitten of staan
  • Overmatig alchoholgebruik
  • Een erg hoge of lage bloeddruk
  • Een ongezonde levenswijze in het algemeen

Een aandoening aan de aderen kan uiteindelijk leiden tot hartfalen of andere hartproblemen. De ziekte van Raynaud kan ook een oorzaak zijn van koude handen en voeten.

 

Tips en behandelen van koude handen en voeten

Het hebben van koude handen en voeten is in de meeste gevallen een onschuldig verschijnsel. Vaak is het voldoende om de bloedcirculatie te stimuleren door veel te bewegen. Ook adviseren wij om een gezonde levensstijl aan te nemen. Hiernaast dragen zilverhandschoenen aanzienlijk bij aan een natuurlijk warmte-evenwicht en bevorderen de doorbloeding. Indien de klachten zich blijven verergeren en er overige complicaties ontstaan is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts. Met de juiste indicatie is het zelfs mogelijk om producten met zilvergaren voorgeschreven te krijgen van een arts. Klik hier voor meer informatie over de vergoedingen per zorgverzekeraar.

 

Het gebruik van zilverhandschoenen

Het is wetenschappelijk bewezen dat het zilver in de zilverhandschoenen zorgt voor een natuurlijk warmte-evenwicht. De handen voelen hierdoor daadwerkelijk warmer aan. De zilverhandschoenen kunnen zowel binnenshuis als buitenshuis worden gedragen. Ook tijdens sporten zoals joggen en wandelen hebben de zilverhandschoenen toegevoegde waarde. De handschoenen werken transpiratie remmend. Door de antibacteriële werking van zilver hebben de zilverhandschoenen bij allergieën en eczeem een functionele betekenis. Klik hier voor meer informatie over de zilverhandschoenen.

Share This