5 Tips tegen koude handen

Hoe kun je o.a. koude handen voorkomen

Veel mensen hebben in deze tijd van het jaar last van koude handen en koude vingers. Daarom geven we in dit item 5 tips tegen koude handen. Koude handen ontstaan doordat haarvaten van de bloedvaten bij kou samentrekken. Dit kan komen door kou, maar bij sommigen ook bij emoties. Er zijn ook een aantal aandoeningen die dit effect veroorzaken of versterken. (Zoals het fenomeen van Raynaud, Diabetes, Sclerodermie en andere aandoeningen die bloedcirculatie problemen kunnen veroorzaken). De haarvaten sluiten zich als het ware en als gevolg daarvan wordt de huid wit. Na enige tijd verslappen de vaatjes weer en dan gaan deze weer openstaan. Dan worden de handen blauw of soms paars. Daar komt ons gezegde vandaan: ‘blauw van de kou’. Kom je ten slotte weer in een warme omgeving, dan openen de haarvaten weer samen tot hun normale niveau en gaat het bloed beter stromen. De huid kleurt dan ook weer normaal. We krijgen vaak de vraag hoe dit kan worden voorkomen of kan verminderen.

Tips tegen koude handen

Er zijn meerdere manieren om koude handen tegen te gaan en wij hebben de beste 5 tips tegen koude handen voor je op een rijtje gezet. Deze tips werken vaak het best als ze met elkaar gecombineerd worden, zo heb je de meeste kans op warme handen.

 

1. Voorkom de blootstelling aan externe kou.

Daarbij valt te denken aan koud water, koele lucht & ijzige oppervlakken. Vooral een plotselinge kou zorgt dan voor koude handen. De kou helemaal vermijden is (zeker in de winter) een uitdaging. Probeer om je handen te beschermen tegen de kou. Bijvoorbeeld met goede handschoenen kun je de ijzige oppervlakken toch aanraken en heb je minder last van koele lucht.

2. Voorkom temperatuurschommelingen.

Creëer een aangenaam klimaat in huis met een prettige temperatuur en weinig vocht. Dit zorgt namelijk voor meer stabiliteit voor je lichaam: het lichaam ervaart daardoor minder verschillen in temperatuur. Dat zorgt ervoor dat het lichaam minder bezig hoeft te zijn met het regelen van de bloedtoevoer van en naar je handen.

3. Draag kleding in laagjes.

Net zoals bij de isolatie van een huis, houd je warmte het best vast door met laagjes te werken. Zo kunnen zilver handschoenen worden gedragen onder de dikke isolerende handschoenen of shirts met zilvergaren onder de bovenkleding om het lichaam warm te houden. Deze handschoenen en shirts zijn gemaakt van zilvergaren om warmteverlies te beperken en de
doorbloeding van binnenuit te verbeteren.

4. Stimuleer de doorbloeding.

Van nature hebben we vaak al de neiging om onze koude handen goed tegen elkaar aan te wrijven. Door de handen te masseren, stimuleer je het bloed om te stromen door de haarvaten en neemt het samentrekken af. Ook geef je het bloed hiermee de kans om tot aan de vingertoppen te komen, vaak is dat het stukje dat het eerst koud wordt en het langste koud blijft. Pas handmassages toe om de doorbloeding van je handen te verbeteren.

5. Blijven bewegen.

Beweeg de vingers en handen goed, zodat de doorbloeding wordt gestimuleerd en er voldoende bloed naar de uiteinden van je lichaam stroomt. Het heeft een vergelijkbaar effect als het masseren van de handen. Misschien niet de tip waar we het meest zin in hebben, maar zelfs het doen van huishoudelijke klussen zorgt al voor een betere doorbloeding.

Er zijn wellicht nog veel meer en ook effectieve manieren om uw handen warm te krijgen. Laat het ons weten en reageer gerust op dit bericht.

Share This