Wie last heeft van het fenomeen van Raynaud heeft doorgaans vooral last van koude handen en voeten. Voor de behandeling van de ziekte van Raynaud is geen pasklare oplossing. Maar er zijn wel handige hulpmiddelen om er zo goed mogelijk mee om te gaan. In dit blog leggen we de nadruk op de voeten en geven we tips om ze goed te beschermen.

 

Wat gebeurt er als ik koude voeten / Raynaud heb?

Het belangrijkste symptoom van Raynaud is dat je tenen wit en/of blauw-paars kleuren. Dat komt doordat de bloedvaten bij de aanvoer van bloed ineens dichtknijpen (witte kleur). Het bloed dat er nog zit wordt echter vasthouden op dat punt (blauw-paarse kleur). Het bloed kan zo niet goed tot in de uiteinde van de tenen komen. Als tegenreactie maakt het lichaam een stof aan dat de bloedvaten weer doet verwijden.

 

Wanneer ervaar ik die symptomen?

We kunnen in de basis 3 redenen noemen die ervoor zorgen dat de bloedvaten te weinig bloed rond kunnen pompen:

  1. In de meeste gevallen komt het door een (plotse) koude lucht waardoor het lichaam in de bescherming gaat. Ons lijf is geprogrammeerd om als eerst de vitale organen te beschermen met ons warme bloed. De bloedvaten van o.a. de tenen worden vernauwd waardoor het warme bloed naar de organen ‘toegestuurd’ wordt in plaats van naar de koude voeten.
  2. Door een aandoening aan het bloedvat zelf kan het bloed lastig doorstromen. Hierbij valt te denken aan aderverkalking die het bloedvat vernauwd maar ook het gebruik van medicijnen. Bijvoorbeeld Bèta blokkers kunnen van invloed zijn op de bloedvat wand.
  3. Tot slot kan het bloed zelf veranderd zijn. Het kan dikker zijn geworden waardoor het meer moeite heeft om door te stromen. Zelfs een heel kleine vernauwing van de bloedvaten kan dan al een pijnlijke reactie geven omdat het bloed er direct niet meer doorheen kan stromen. Mensen met het Sjögren syndroom kunnen hier last van hebben omdat er vaak meer eiwitten in het bloed circuleren die het stroperiger maken.

 

Koude voeten weer verwarmen

We hebben in onze webshop een paar handige producten om te overwegen bij het verlichten van het koude voeten probleem:

  1. Zorg voor voldoende masserende bewegingen voor de bloedvaten in de voeten. Hiervoor raden we onze inlegzolen aan, deze hebben een masserend effect wanneer ze gedragen worden. Door gebruik te maken van de Medicovi inlegzool wordt de druk verlicht voor de voet en krijgen de voeten de ruimte om alle spieren en bloedvaten te gebruiken en deze zo voortdurend te stimuleren en masseren.
  2. Vermijd de kou en kleed je goed warm aan. Daarmee is de temperatuur van het lichaam stabieler en hebben de bloedvaten minder reden om zich dicht te knijpen. Hiervoor bevelen we het gebruik van onze Best4Feet sok aan: het zilver zorgt namelijk voor een magnetisch veld waarmee de bloedvaten de prikkel krijgen om zich niet dicht te knijpen maar open te blijven. (Meer weten over de werking van het zilver? Lees dan hier verder)

 

Ook bij wondjes zijn de inlegzolen en sokken gewoon te gebruiken.

Wanneer er, als gevolg van Raynaud, wondjes zijn ontstaan wordt lopen ongemakkelijk. Het kan ervoor zorgen dat we anders gaan lopen om die pijn te verlichten. Het is beter om dat niet te doen, omdat het lichaam al aan het werk moet om de wondjes te genezen en dan ook nog moet wennen aan op andere plekken druk krijgen bij het lopen.

Door de inlegzool te gebruiken krijgt de voet de kans om te rusten en te herstellen van oudere wondjes. Het dragen van de sok zorgt voor een antibacteriële werking die bijdraagt aan het herstel van de wondjes. Tevens heeft de sok een preventieve werking omdat het middels het magnetische veld de bloedcirculatie bevordert en zo het ontstaan van nieuwe wondjes voorkomt.

De praktijk leert dat de Medicovi voetzooltjes in combinatie met de Best4Feet sokken ook in het dagelijks gebruik een gunstige uitwerking op koude voeten hebben en daarmee dus voor velen aan te bevelen zijn. Ook wanneer er geen wondjes (meer) in het spel zijn.

Share This